Premiul „Prof. Alexandru Avram” decernat la Academia Română, pentru celebrarea Excelenței Științifice

Premiul „Prof. Alexandru Avram” decernat la Academia Română, pentru celebrarea Excelenței Științifice

Dl. dr. Florian Matei Popescu, distins pentru contribuții remarcabile în arheologie și epigrafie

Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație, în colaborare cu Academia Română, anunță decernarea Premiului „Prof. Alexandru Avram” pentru excelență științifică în domeniile științelor istorice, arheologiei și epigrafiei.

Ceremonia de premiere este programată pentru 7 decembrie 2023, în timpul ședinței solemne a Adunării Generale a Academiei Române, marcând ocazia specială a evenimentului „Premiile Academiei Române”.

Premiul va fi atribuit domnului dr. Florian Matei Popescu, arheolog și epigrafist, cercetător științific II la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniu.

 „Sunt onorat și fericit să primesc Premiul Prof. Alexandru Avram, premiu insitutit în memoria neuitatului meu magistru, prea repede și nedrept răpit de moartea cea necruțătoare! Alexandru Avram mi-a îndreptat primii pași spre studiul istoriei antice, epigrafiei și arheologiei greco-romane. Mi-a fost îndrumător al lucrărilor de licență și de masterat, sfătuitor apropiat, m-a încurajat de fiecare dată când a fost nevoie. M-a îndrumat spre studiul limbilor clasice și al limbii germane, fără de care nimeni nu poate studia serios antichitatea greco-romană. Alexandru Avram a fost mai mult decât profesor, cercetător pasionat al antichităților pontice, a fost un model de conduită profesională, civică și personală, care a reușit într-un răstimp destul de scurt să creeze o școală, ai cărei elevi sunt astăzi profesori sau cercetători la instituții de prestigiu din țară și străinătate. Moștenirea sa este astfel dusă mai departe! În final, doresc a mulțumi Fundației Alfa pentru Sănătate și Educație și Academiei Române pentru această onoare și să-i felicit încă o dată pentru binevenita inițiativă de a institui un premiu în memoria profesorului nostru, Alexandru Avram!”, a declarat dl. dr. Florian Matei Popescu.

Premiul „Prof. Alexandru Avram” constă în conferirea unei diplome și o recompensă bănească în valoare de 10.000 lei. Decizia de acordare a premiului a fost luată de o comisie de profil, inițiată de acad. Victor Spinei, Președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române.

„Credem că alegerea noastră, în persoana domnului Florian Matei Popescu, onorează așa cum se cuvine personalitatea regretatului Prof. Alexandru Avram, așa cum onorează și menirea Academiei Române, de păstrătoare a tezaurului cultural și științific al acestei țări. Cu această ocazie, vreau să subliniez excelenta colaborare între Academia Română și Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație, ce nu se limitează doar la acordarea acestui premiu. Parteneriatele semnate de Academia Română și de Fundația Alfa sunt un adevărat model de interacțiune între instituțiile științifice și mediul non-profit. Astfel, reunind resursele din domeniul public și pe acelea din domeniul non-profit, știința din România poate întrebuința eficient potențialul uman și instituțional de care dispune, contribuind esențial la dezvoltarea țării”, a declarat Președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, acad. Victor Spinei.

Parteneriatul pentru acordarea premiului a fost semnat de dl. acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, și dl. Mihai Măcelaru, membru al Consiliului Director al Fundației Alfa pentru Sănătate și Educație. Acesta marchează un pas semnificativ în colaborarea dintre cele două instituții pentru promovarea excelenței în cercetarea științifică.

„Colaborarea între Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație și Academia Română pentru acordarea Premiului „Prof. Alexandru Avram”, reflectă angajamentul nostru față de promovarea cercetării de calitate în România. Prin acest premiu, dar și prin oferirea Burselor ALFA pentru excelență științifică, oferim o platformă de recunoaștere celor care contribuie la progresul științific și încurajăm noile generații să urmeze o carieră în domeniul științelor”, a declarat dl. Mihai Măcelaru, Membru în Consiliul Director al Fundației Alfa pentru Sănătate și Educație.

Premiul poartă numele prof. univ. dr. Alexandru Avram (1956-2021), specialist în istoria, epigrafia și arheologia Greciei antice și a spațiului Mării Negre și un contributor valoros la proiecte internaționale de epigrafi, istorie și arheologie a coloniilor grecești. Cariera sa academică de excepție și dedicarea sa pentru educație și cercetare sunt o sursă de inspirație pentru comunitatea academică.