Parteneriat de înființare a Proiectului „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare”
Miercuri, 8 martie 2023, 𝑭𝒖𝒏𝒅𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝑨𝒍𝒇𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑺𝒂̆𝒏𝒂̆𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒔̦𝒊 𝑬𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 a încheiat un parteneriat cu 𝑨𝒄𝒂𝒅𝒆𝒎𝒊𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒂̆ pentru proiectul 𝑩𝒖𝒓𝒔𝒆𝒍𝒆 𝑨𝑳𝑭𝑨 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒆𝒙𝒄𝒆𝒍𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒊̂𝒏 𝒄𝒆𝒓𝒄𝒆𝒕𝒂𝒓𝒆, o inițiativă care va aduce beneficii semnificative comunității științifice și va promova cercetarea de calitate din România.
Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, la 𝑪𝒍𝒖𝒃𝒖𝒍 𝑨𝒄𝒂𝒅𝒆𝒎𝒊𝒄𝒊𝒆𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓, și au participat acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române și Mihai Macelaru, membru al Consiliului Director al Fundației Alfa pentru Sănătate și Educație.
Proiectul „Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ prevede acordarea a două burse în domeniul științelor istorice și arheologie și în domeniul științelor medicale, în valoare de câte 5000 de euro pentru 12 luni de cercetare.
Cele două burse poartă numele a doi reputați membri ai Academiei Române: Bursa „Academician Șerban Papacostea“, pentru istorie și Bursa „Academician Nicolae Cajal“, pentru medicină. Cele două personalități exprimă pe deplin valorile pe care le cultivă cele două instituții partenere.
Acad. Șerban Papacostea este cunoscut drept unul dintre cei mai de seamă istoriografi din România, ale cărui lucrări au îmbogățit literatura de specialitate, reprezentând în același timp un exemplu de intelectual independent și liber în gândire. Discipol al lui Gh. Brătianu și Andrei Oțetea, Șerban Papacostea a adus contribuții notabile, care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării unei școli de gândire istoriografice, oferind o perspectivă analitică asupra izvoarelor. Timp de 11 ani, între 1990 și 2001, a fost directorul prestigiosului Institut de Istorie „Nicolae Iorga”, iar în 2008 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Ulterior, în 2017, a primit aceeași înaltă distincție, dar în grad de Ofițer, recunoașteri ce au subliniat importanța deosebită a contribuțiilor sale în cadrul științei și gândirii românești.
Acad. Nicolae Cajal, un reputat cercetător în domeniul virusologiei, și-a dedicat cariera în dezvoltarea și argumentarea concepției pluralității virusului hepatic, studierea nivelului de imunizare după vaccinare prin dozarea de anticorpi, inițierea și perfecționarea vaccinurilor antigripale și antirujeoloase, precum și cercetarea efectelor acestora în cazul administrării pe cale nazală sau conjunctivală. A deținut peste 30 de ani funcția de director al Institutului de Virusologie, în perioada 1990-1994 a fost vicepreședinte al Academiei Române și fost director al Serviciilor Medicale din Federația Comunităților Evreiești din România. Contribuțiile sale au fost semnificative pentru dezvoltarea cercetării în acest domeniu vital al medicinei.
„Bursele ALFA pentru excelență în cercetare“ vizează creșterea relevanței naționale și internaționale a cercetării în domeniul științelor istorice și al științelor medicale din România, precum și sporirea prestigiului public al activității de cercetare. Acestea se adresează cercetătorilor români, deținători de doctorat în domeniile științe istorice și arheologie și științe medicale, care activează în instituții de cercetare sau universități din România.
Atât Academia Română, cât și Fundația Alfa pentru Sănătate și Educație doresc să încurajeze etica cercetării și corectitudinea profesională și să dezvolte capacitatea oamenilor de știință de a genera rețele profesionale și de a forma centre de excelență.
Parteneriatul de acordare a burselor de excelență în cercetare pune în evidență dorința celor două instituții de a crea mecanisme concrete de colaborare și de interacțiune între mediul academic și cel nonprofit.