ALFA pentru educatie – sanse egale pentru toti copiii
La nivel mondial, aproximativ 250 milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani nu stiu sa citeasca, iar in Romania 42% dintre elevii de 6-14 ani se situeaza in zona de „analfabetism functional”, insa doar 11% dintre acestia au competente functionale de literatie. In cazul invatamantului liceal, 30,2% dintre elevi nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat din sesiunea 2021, in 40 dintre liceele din tara rata de promovare fiind de 0%.
Insa una dintre problemele majore ale sistemului de educatie este abandonul scolar in cazul copiilor proveniti din medii defavorizate. In perioada 2011-2020, rata medie de abandon a fost de 12,11%, in anul 2020 fiind de 15,3%, iar in anul 2021 de 15,6%. In mediul urban rata abandonului in anul 2021 a fost de sub 5%, insa in mediul rural a fost de peste 25%. Aceasta diferenta uriasa vine in urma crizei sanitare cauzate de pandemia Covid-19, dar si de accesul extrem de dificil al copiilor la cursurile online.
Educatia este un drept, nu un privilegiu, insa copiii nevoiasi sunt, de cele mai multe ori, privati de acest drept. Desi educatia este gratuita in Romania, costurile pentru uniforme, rechizite, carti si transport (in special in zona rurala) pot fi o povara pentru familiile cu venituri foarte mici. Scoala transforma vietile copiilor, ajutandu-i sa depaseasca saracia, sa isi mentina sanatatea si sa aiba acces la mai multe oportunitati profesionale. Fara educatie, cei mai multi dintre copii devin captivi ai unor vieti pline de greutati.
Prin programul ALFA pentru educatie ne dorim sa le asiguram copiilor accesul la educatie echitabila, incluziva si calitativa, dar si progresul si – de ce nu – excelenta. Este o responsabilitate sociala pe care ne-am asumat-o cu mandrie, contribuind astfel la cresterea societatii civile, a democratiei si a stabilitatii. Ne dorim sa dezvoltam cat mai multe proiecte in parteneriat cu asociatii si fundatii din tara, oferind sprijin direct copiilor si indirect familiilor acestora.
Sursa – www.edu.ro
https://www.statista.com/statistics/1103336/school-dropout-rate-romania/